Tuinieren voor een dementievriendelijk leven

We schrijven 2017. Wat is dat nou eigenlijk, die Brabantse proeftuin dementie? Wat gebeurt er allemaal en wat zijn daar de resultaten van? Vragen die om een antwoord vroegen.

Die antwoorden zijn gekomen mede via tal van communicatieproducten. Een (bewegend) logo, www.brabantseproeftuindementie.nl, periodieke nieuwsbrief, verhalenbundel. Banners, filmpjes, projectbeschrijvingen, folders, icoontjes. En nog veel meer.

Recht uit het hart

Klik op de koffiekopjes voor aangrijpende verhalen, recht uit het hart, mede opgetekend door Lisette, en de blogs van H. Lees daaronder verder over pareltjes.

Pareltjes

Al die communicatieproducten vertellen direct en tussen de regels door hoe belangrijk het is om techniek in te zetten zodat mensen met dementie langer thuis kunnen blijven wonen. Dat een klein resultaat ook groots kan zijn. En hoe een experiment altijd slaagt, ook al mislukt het. De oogst van de proeftuin is in elk jaargetijde enorm. En door daarover met regelmaat te communiceren, vinden er bijzondere kruisbestuivingen plaats. Met soms een mooi pareltjes als gevolg:

Wie: een echtpaar van in de 70 uit de gemeente Loon op Zand. Zij heeft beginnende dementie. Hij vindt het zwaar om alles alleen te moeten doen, ook de zorg voor zijn vrouw. Zij stond helemaal niet open voor een vorm van dagopvang of ondersteuning.

Wat: hij las in de krant over de Geheugenwerkplaats en stapte er op een ochtend met zijn vrouw binnen. Dat bezoekje beviel haar zo goed, dat ze er sindsdien wekelijks 1 of 2 uur doorbrengt. Voor een kopje koffie, een lunch en gewoon wat gezelligheid.

Gevolg: in deze vertrouwde omgeving kon er met haar een gesprek op gang komen over de mogelijkheid van dagverzorging. Iets wat eerder onbespreekbaar was, is door de bezoekjes en voorlichting toch in gang gezet en uiteindelijk ook ingeschakeld.

Het pareltje: hij, de mantelzorger, heeft nu wat meer de handen vrij en voelt verlichting van sociale en psychische druk. Daardoor kan hij beter voor zijn vrouw zorgen als ze thuis is. Dit betekent meer kwaliteit van leven voor állebei.

Wat werkte: de laagdrempelige toegang tot de Geheugenwerkplaats: eenvoudig, zonder indicatie. De open houding richting het echtpaar en persoonlijke aandacht voor allebei.

Relatie met proeftuin: de Brabantse proeftuin dementie heeft de onderzoeksvragen omschreven waarmee studenten aan de slag gaan. Daarnaast hebben we meegedacht en -gepraat over de aanpak van de Geheugenwerkplaats, ondersteund bij onder meer de communicatie en technische hulpmiddelen gepresenteerd tijdens de opening.